Tips voor de beginnende genealoog

 1. Vraag eerst binnen je eigen familie : vader en moeder, opa en oma, ooms en tantes, neven en nichten, enz. Alles wat zij je kunnen vertellen, zul je later wel moeten gaan controleren of het wel klopt(!), maar het is in ieder geval een goed begin.
 2. Probeer zoveel mogelijk data te achterhalen : geboortedatum en -plaats, huwelijksdatum en -plaats (gemeente), overlijdensdatum en -plaats. Dat zijn de kapstokhaken waar je later alle andere gegevens aan kunt ophangen. Denk ook aan rouwbrieven en familie-advertenties die misschien nog bewaard zijn gebleven. Ook was het destijds vaak de gewoonte om data voorin de (trouw-)Bijbel te schrijven.
 3. Vooronderzoek op internet: Tegenwoordig is het mogelijk om via internet al een heleboel vooronderzoek te doen. Als je bijvoorbeeld gevonden hebt dat pake (opa) in 1886 in Jelsum is geboren, dan kun je op de internetpagina van Tresoar of op Alle Friezen de gegevens uit de geboorteakte opzoeken. En daarin vind je in ieder geval zijn vader en moeder. Op dezelfde internetpagina is dan ook de trouwdatum van hen, jouw overgrootvader en -moeder, te vinden.
 4. Doe geen dubbel werk: Bekijk eerst of er al niet iemand anders bezig is geweest met dezelfde familie. Je kunt al of niet via internet contact met andere genealogen zoeken, bijvoorbeeld door lid te worden van het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy of de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) , of op internet gratis aansluiten op de emaillijst ‘Friesland-genealogy’. Ook via het Forum van Tresoar kun je in contact komen met mede-onderzoekers.
 5. Naar het archief: Maar hoe mooi internet ook is, er valt niet aan te ontkomen dat je op een gegeven moment toch naar het archief moet om de ‘echte’ stukken op te zoeken. In de akten zijn namelijk veel meer gegevens te vinden dan de gegevens in de internet-databases. Op ieder archief krijgt de beginnende genealoog uitleg en hulp bij zijn eerste onderzoek, maar al vrij snel kan iedereen zelfstandig onderzoek doen. Op de studiezalen staan computers om allerhande op te zoeken en zijn de meest gebruikte bestanden (aktes uit de Burgerlijke Stand van na 1811 (voor de meeste gemeenten inmiddels ook beschikbaar op Alle Friezen), kerkboeken met doop-, trouw- en begraafgegevens van voor 1811, enz.) op microfilm beschikbaar. Voor onderzoek in Friesland kun je altijd terecht in Tresoar in Leeuwarden (naast de Oldehove). Ook het gemeente-archief van uw eigen gemeente kan voor een eerste onderzoek mooi materiaal opleveren (zie: het Fries Archiefnet). Als je niet in Friesland woont, dan kan het ‘Centraal Bureau voor de Genealogie (CBG) in Den Haag (vlakbij het Centraal Station) een goed alternatief vormen. Daar zijn de belangrijkste bestanden van Tresoar ook in te zien.
 6. Hoe leg je je gegevens vast: Breng vanaf het begin direct zoveel mogelijk structuur aan in je verzameling. Genealogische gegevens kun je het beste in een goed genealogisch computerprogramma vastleggen. Er zijn er genoeg, zowel duur als voor weinig geld, zelfs wel gratis! Maar let er in ieder geval op dat het programma ‘GEDCOM’-uitvoer kan produceren (dat is een universele uitwisselingsmogelijkheid tussen programma’s) zodat het later altijd nog mogelijk is om over te schakelen op een beter programma. Bekijk ook of er in het programma voldoende mogelijkheden zijn om je bronnen te vermelden: niets is vervelender dan later niet meer weten hoe je aan een bepaald gegeven bent gekomen!
 7. Tenslotte: Denk niet dat je in een paar weken je hele familie in kaart kunt brengen. Sommige genealogen zijn al tientallen jaren bezig en hebben nog steeds niet alles compleet, voor zover dat mogelijk zou zijn! Het kost heel veel tijd, maar toch is het een prachtige vrijetijdsbesteding die ook een heleboel voldoening kan geven.

Ik wens je een heleboel succes!

6 reacties

 1. Mijn voor vader is geboren in het plaatsje Het Meer in 1820 geboren maar ik kan dat plaatsje nergens vinden klopt dat. datum 3 september 1820 Atse jans Posthuma.

 2. Ben lang niet op de site van Tresoar geweest. Voorheen stond daar een overzicht van doop-, trouw- en begraafboeken, zelfs met lidmatenboeken, diaconierekeningen etc. op. Zijn die opgeheven? of waar zijn ze anders gebleven?

 3. Bonjour, je trouve des ancêtres en frise depuis le 16 siècle; mais j’ai beaucoup de problème pour obtenir un vrai arbre généalogique depuis 1500; ces Questius questia questiau questiaux dont je descend aurait étés des Gestionnaires de la couronne d’Espagne placés par le Roi Philippe II d’Espagne.
  Ce nom est très connu à Leeuwarden et à Groningen, avez vous en l’esprit quel qu’un qui puisse m’aider.
  Cordialement.

 4. 184. Wiebe Pieters [122], geb. Menaldum 7-8-1744, ged. Beetsterzwaag in 1744, ovl. Smallingerland 17-11-1820, tr. [62] Opsterland 27-1-1771.
  185. Aaltje Gerrits [123], geb. rond 1745 te Beetsterzwaag, ovl. Smalingerland 7 11 1815
  Uit dit huwelijk: 92. Andries Wijben Fokkema [68], geb. Beetsterzwaag 19 2 1779, zie 92.
  Ik kan nergens de juiste geboortedatum vinden van Aaltje Gerrits. Kunt U dat vinden en eventueel haar ouders met data? Hartelijk dank: Jan Vos, Emmen (82 jaar)
  Vr. dank alvast.

 5. Kunt u de ouders van bovenstaande Aaltje Gerrits, geb. rond 1745 Beetsterzwaag ook vinden voor me? Met de data die te vinden zijn.
  Mijn hartelijke dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.